Záhorszky Elemér

2017.01.30 15:45

1931. március 3-án született Érsekújvárban. Az elemi és a polgári iskola elvégzése után kitanulta a férfi-női szabó mesterséget ám hamarosan a kultúra berkeibe került, a művelődési házban a város kultúrális életét szervezte. Záhorszky Elemér, mindenki Eli bácsija 65 éve ott volt az Csemadokot Érsekújvárban megalapítók soraiban. S évek hosszú során vezetőségi tagként, kultúrfelelősként, a színjátszó csoport illetve a Zenés színpad vezetőjeként végezte munkáját és öregbítette az érsekújvári alapszervezet jó hírét nemcsak országszerte hanem az országhatárokon túl is. Ki nem látta azokat az operett előadásokat, revűműsorokat, nótaesteket, amelyekkel járták a környéket, de ellátogattak Magyarországra (Martfű, Tótkomlós, Békéscsaba, Fonyód, Siófok), Csehországba, a Vajdaságba is? Mindenhol óriási sikert arattak és visszavárták a lelkes újvári műkedvelő csoportot. Néhány darabot azért mindenképp meg kell említsek amelyekben Eli bácsi szerepelt illetve rendezett:
Lúdas Matyi, Mágnás Miska, Mélyszántás, A csikós, Szabin nők elrablása, A bor, Luxemburg grófja, Közös út, Liliomfi, Dankó Pista, János vitéz, Charley nénje, Félkegyelmű, Ketten, Haramiák, Vonósnégyes, Holdkóros, Csárdás királynő, Marica grófnő… és a zenés revűműsorok: A régi mániám, Hol van az a nyár, Csak egy kis emlék, Szív küldi szívnek, Csak a szépre emlékezem… 1972-ben Csiky Gergely Nagymama c. színművével a Jókai Napokról a legjobb rendezés díjával tértek haza. 1977-ben a Félkegyelmű c. előadás a Jókai Napok Fődíját, a legjobb női alakítás díját Majercsík Hilda, a legjobb férfi alakítás díját Bauer Ferenc kapta meg.
Eli bácsi kedvelte a vidám egyfelvonásos jeleneteket, az egész estét betöltő revűműsorokat és nótaesteket. Több előadást értek meg a bemutatott színdarabok, operettek, revűműsorok, nótaestek, volt olyan hogy 20 – 40 alkalommal láthatta azokat a közönség. Alkalmanként 40-80 szereplőt sorakoztatott fel a színpadon, élő zenei kísérettel, tánckarral, énekkarral. A Csemadok színpadán kezdte művészi pályafutását Decsi Ágnes, Klein Otokár, Szeredy Krisztina hogy csak a legnagyobbakat említsem.
Zsúfolásig megtelt kúltúrházak, szűnni nem akaró taps, elismerés, hálás, vidám közönség – ezek kísérték végig Eli bácsi munkásságát, és ez adott neki erőt és hitet az újabb és újabb darabok, revűműsorok, nótaestek megvalósításához. Nélkülözhetetlen, óriási segítséget, támogatást kapott mindehhez feleségétől Erzsi nénitől, aki a szereplők fellépő ruháit varrta, a csapat mindenese volt. Mindenhová elkisérte és a mai napig is elkíséri Eli bácsit. Két lánya Klaudia és Szilvia, valamint leányunokái is a színpadon nőttek fel.
Ha egy kívánságom teljesülhetne akkor minden Csemadok alapszervezetnek kívánnék egy Záhorszky Elemért… Eli bácsinak pedig kívánok mindannyiunk nevében erőt, egészséget és köszönjük a sok évtizedes áldozatos, odaadó munkát.

Berényi Margit